Egy VOR esélylatolgatás

2017.10.12. 13:19  - Beliczay Péter
Egy VOR esélylatolgatás

Ian Walker, az előző VOR győztes kormányosa az alábbi analízist adja a jelenlegi csapatok győzelmi esélyeit illetően:

vor150619frailevf1622130251422221262941-628x400.jpg

Három részre oszthatjuk a flottát. A potenciális győztesek közé sorolom a Dongfeng-et és a Mapfre-t. Ők a legjobban felkészültek, és az előző versenyből nagyon sok tapasztalatot hoztak. A Leg Zero alatt is jó formát mutattak. A Mapfre talán kicsit jobb emberállományban.

 Mögöttük érkezik a Brunel sok jó emberrel és nem kevés tapasztalattal Bouwe Bekking és Andrew Cape személyében, viszont kevés edzéssel a hátuk mögött. Itt van az AkzoNobel is, ők az elmúlt évben kissé szervezetlenek voltak, de ott van Jules Salter, aki navigál, és Brad Jackson (háromszoros győztes), szóval meg fogják csinálni.

 Következik a Vestas, ők alulfinanszírozottak és kissé keveset töltöttek edzésben, de van néhány jó vitorlázójuk, úgymint Simon Fisher, aki már nyert, Phil Harmer, Nick Dana, Charlie Enright. Azután van a Turn the Tide on Plastic és a Scallywag, ők mindketten új csapatok, későn kezdtek és kevés a tapasztalatuk.

Ha megnézzük az elvégzett edzésmunkát, nem leszünk messze a sorrendtől. Ezt a logikát a Leg Zero is bizonyítja. De a valódi kérdés, hogy a hátrányos helyzetben lévő csapatok képesek-e felnőni a feladathoz.

volvo-form-guide-akzonobel-630x302.jpg

 AkzoNobel

Ez Simon Tienpont első VOR  szereplése kormányosként, de a hollandnak ez lesz a harmadik földkerülése. Az ABN Amro2 fedélzetén, és az előző versenyen a Team Vestas Wind csapatában vett részt. Az AkzoNobel csapatát Jules Salter brit navigátor, és a hétszeres veterán és háromszoros győztes Brad Jackson is erősíti, de a 2016-os 49erFX olimpiai bajnok Martine Grael is a csapat tagja lesz, mint tehetséges első körös.

volvo-form-guide-dongfeng-630x302.jpg

Dongfeng Race Team

Az egyik meglepetés csapat volt az előző versenyen. A francia Carles Caudrelier és a navigátot Pascal Bidégorry olyan tengerészeket vezet, ahol három kínai - "Black", "Horace" és "Wolf" - mellett Stu Bannatyne, Carolijn Brouwer és Marie Riou a legénység tagja.

volvo-form-guide-mapfre-630x302.jpg

 MAPFRE

Xabi Fernandez hosszú ideje vár. A kétszeres 49er olimpiai érmes az egyik legértékesebb csapatjátékossá vált a Volvo Ocean Race-en, és most erős csapatot vezet, amelynek tagja Rob Greehalgh és Joan Vila is. A kiwi Blair Tuke, aki még offshore szűz, most megpróbál triplázni egy olimpiai arany és egy America's Cup győzelem után. Lehet, hogy a legsokrétűbb tengerész lesz a világon?

volvo-form-guide-vestas-630x302.jpg

 Vestas 11th Hour Racing

Charles Enright és Mark Towill erős csapatott hozott össze. A legutóbbi versenyen győztes brit Simon Fisher navigátor és más korábbi nyertesek , az ír Damian Foxall, az ausztrál Phil Harmer és a kiwi Tony Mutter mellett a brit válogatott Hannah Diamond és a dán 49er világbajnok, Jena Mai Hansen is az első offshore versenyükbe vágnak bele.

volvo-form-guide-scallywag-630x302.jpg

 Sun HungKai/Scallywag

Összeszokott csapat, David Witt vezeti őket. Az egyenes beszédű ausztrál 20 évvel ezelőtt az Innovation Kvaerner-el versenyzett. És bár a Scallywag nem várható a dobogóra, jó néhány tehetséges ember van a fedélzeten, beleértve a navigátor Steve Hayles-t és az ausztrál Luke Parkinson-t. Az eredetileg csak férfiakból álló csapatot párszor kikezdték, ezért végül helyet kapott a hajón az olimpikon Annemieke Bes is.

volvo-form-guide-dee-630x344.jpg

 Turn the Tide on Plastic

Vegyes, elsősorban a fiatalokra fókuszáló csapat erős üzenettel, a brit Dee Caffari vezetésével. Caffari egy 50-50% férfi-női csapatot hozott össze a 30 évnél fiatalabbak köréből. A legénységet illetően számos érdekes választása volt, többek között az ír olimpikon Annalize Murphy, és a fiatal katamarán vitorlázó Bleddyn Mon, aki a BAR csapatban versenyzett az America's Cup-on. Mindketten offshore szüzek. A végleges csapatban helyet kapott Nicolas Lunven és Brian Thompson is, akik komoly navigációs és óceáni versenyzői tapasztalatokat hoztak magukkal a csapatnak.

volvo-form-guide-brunel-630x302.jpg

 Team Brunel

Senki nem vitorlázott többet Volvo Ocean Race-en mint a csapat skippere, Bouwe Bekking. Hét verseny után az 54 éves skipper még mindig az első győzelmére vár, de sok hasznos tapasztalattal rendelkezik az ausztrál veterán Andrew Cape mellett. A korábbi Team SCA csapattag Anne Lush is hoz egy kis erőt. Az America's Cup győztes Pete Burling is a fedélzeten van és olimpiai csapattársához, Blair Tuke-hoz hasonlóan ő is a "három koronára" hajt.


Fotó: sailingworld.com, Volvo Ocean Race
Forrás: sailingworld.com

Kiemelt cikkekKiemelt cikkek
Kiemelt adok-veszekKiemelt adok-veszek

Melges 24

2017.08.08.
HUN 579 Melges 24-es vitorlás teljesen versenyre szerelt állapotban eladó.

Balatoni vitorlásbérlés

2017.09.21.
A balatonszemesi kikötőben Balaton 25-ös vitorláshajók bérelhetőek.
EseménynaptárEseménynaptár
Legfrissebb fórum hozzászólásokLegfrissebb fórum hozzászólások

Hajóépítés

405 hozzászólás 2017.10.19. 00:34 - szekely

Külföldi hajóvásárlás!

143 hozzászólás 2017.10.15. 23:36 - Dr.Tóth Balázs

Hajós állások

5 hozzászólás 2017.10.15. 19:51 - Apóka

Túrázóknak ajánlott

806 hozzászólás 2017.10.11. 09:21 - Merlin

Típus beazonosítás

8 hozzászólás 2017.10.05. 12:50 - szekely
Hírlevél feliratkozásHírlevél feliratkozás
hírlevél Az alábbi űrlapon adja meg nevét és e-mail címét.
Bejelentkezés
E-mail  
Jelszó  
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
×