A Balatonfüredi Yacht Club alapításának 150. évfordulója

2017.03.16. 05:36  - Fenyőfalvi Anett
Rovatok: egyebek, esemény  I  Kommentek: 0 hozzászólás
Cimkék: balatonfüred, byc, 150
A Balatonfüredi Yacht Club alapításának 150. évfordulója

Ma történt…a kora délutáni órákban, éppen 150 évvel ezelőtt…

Angol tapasztalatok alapján a magyar főurak egy csoportja 1867. március 16-án megalapította Balaton-Füredi Yacht Egylet néven hazánk első vitorlás klubját. 

vf8v8615kicsi.jpg

A klub elnöke gróf Batthyány Ödön lett, aki Angliában vitorlázott és versenyeket is nyert. Az egylet megalakulásáról a “Bell’s Life” és a “Hunts Yachting Magazine” lapok is beszámoltak Angliában…
“150 év. Ez a kor jóval több, mint amire bármelyikünk is számíthat, még jelenleg is messze túlnyúlik az emberi szervezet biológia határain.” Gerendy Zoltán – Balatonfüredi Yacht Club Elnöke

Köszönet és tisztelet az Alapító tagoknak:
vf8v8664kicsi.jpg

 Rövid történeti áttekintés:

1867. március 16-án tizenhét magyar arisztokrata - követve az angol mintát - megalapították hazánk első vitorlás klubját, a Balaton-Füredi Yacht Egyletet.
A klub története során számos átalakuláson és névváltozáson ment keresztül: 1884-ben megalakult a Stefánia Yacht Egylet, majd 1912-ben a Magyar Yacht Club, majd rá egy évre a Magyar Királyi Yacht Club nevet vette fel.
A második világháború a BYC történetében is jelentős pusztítást végzett: a hajóállomány és az infrastruktúra is jelentős károkat szenvedett, a kommunizmus pedig felszámolta a vitorlázás addigi társadalmi közegét. 1948-ban Balatoni Hajózási Munkás Sport Egyesületként folyt a munka a telepen. Az 1950-60-as évek új, szocialista idegenforgalmi modellje mellett, a vitorlázás megtűrt sporttá vált, de mindezen nehézségek ellenére, a balatonfüredi klub és versenyzői sokat tettek a magyar vitorlás sport életben tartásáért.

vf8v8663kicis.jpg


1951-ben az egyesület neve Balatonfüredi Vasas SC lett. Egyre bővülő taglétszámmal, versenyek szervezésével, évtizedek munkájával újjáéledt a balatoni vitorlás sport is. 1985-ben megalakult a Ganz Hajó Balatonfüredi Sport Egyesület.

1964-ben elkészült a régi “belső hajógyár” helyén a 3 szintes új clubbház, és így az akkor már MHD Vasas nevet viselő egyesület a Hausszman tervezte házból átköltözött, melyet átadott a Hungar Hotels-nek.
1990. április 22-én az egyesület közgyűlése új alapszabályt és új nevet szavazott meg, megalakult a Balatonfüredi Sport Club (BSC), amely hat szakosztályt foglalt magában.

1996-ban a Sporttörvény a sportingatlanok egy meghatározott részét a kezelők tulajdonába adta. Ennek a törvénynek köszönhetően a BSC pályázatot nyújtott be és így lett tulajdonosa többek között a mai vitorlás telepnek. A vitorlázók az önállósodás gondolatát vetették fel, mellyel a változó társadalmi helyzethez igyekeztek gyorsan igazodni. Hosszú előkészítő tárgyalások után, a vízi túrázókkal együtt, a vitorlázók kiváltak a BSC-ből és megalapították a Balatonfüredi Yacht Club közhasznú szervezetet.

2007-ben a régi klubház helyére elkészült a sétányhoz harmonikusan illeszkedő új klubház, 2011-ben a belső kikötő került felújításra, míg 2014-ben a főépület, a hangár és a történelmi sólyatér újult meg.

vf8v8646kicsi.jpg

Jubileumi év:
A jeles évfordulóhoz kapcsolódóan, 2017-ben színes programokkal várja a sportbarátokat és érdeklődőket a Balatonfüredi Yacht Club.
2017. március 18-án Ünnepi Közgyűléssel veszi kezdetét a jubileumi emlékév, amely végén emléktábla és időkapszula elhelyezésére kerül sor a BYC telephelyén.
Az évenkénti, hagyományosan megrendezésre kerülő sportversenyek mellett kiállításokkal, szakmai programokkal, történeti előadásokkal és emléksétákkal készülünk a füredi vitorlázás 150. évfordulójának méltó megünneplésére.
Balatonfüred város programjaihoz illeszkedve, a május 18-i Vitorlabontó Ünnepségen kerül sor az alapítók előtti tiszteletadásra bronz emléktábla elhelyezésével. A gyermekek számára rajzpályázat került kiírásra, amelynek eredményhirdetése is ezen az ünnepi napon lesz.
A szeptemberi Reformkori Napok keretén belül, valamint a Reformkori Bálon is kiemelten szerepel a 150 éves Balatonfüredi Yacht Club.
A tervek szerint az év végén bemutatásra kerül a 150 éves Balatonfüredi Yacht Club történetét feldolgozó könyv is, majd 2018. márciusában egy a 150 éves időszakot bemutató filmvetítéssel egybekötött alkalommal zárjuk az ünnepi rendezvénysorozatot.
A klub honlapján (www.byc.hu) a jubileumi év programjai mellett az események során készült képek, kisfilmek kerülnek bemutatásra.

Tevékenység bemutatása:
A klub a hosszú évtizedek során, a hagyományőrzés mellett, mindvégig szem előtt tartotta a folyamatos fejlődés fontosságát, az újabb sportoló generációk nevelését és támogatását. A klub tagjai között számos hazai és világverseny résztvevőjét, győztesét is megtaláljuk. A BYC utánpótlás-nevelése országosan a legjobbak között van.
A klub a sport és szabadidős tevékenység mellett jelentős szerepet vállal a hazai idegenforgalom népszerűsítésében is.
Az egyesület komoly sportdiplomáciai tevékenységet fejt ki: tagjai közül vannak, akik nemzetközi vitorlás szervezetek vezetőségében tevékenykednek, részt vesznek a sportág nemzetközi irányító szervezetének, a World Sailing-nek munkájában, kiemelt nemzetközi sportszakemberként, valamint a Magyar Vitorlás Szövetség elnökségében, bizottságaiban és osztályszövetségeiben is fontos szerepet töltenek be.

Bővebb információ a Balatonfüredi Yacht Clubról és a jubileumi emlékév programjairól:
www.byc.hu, https://www.facebook.com/sailingbyc/

Hivatalos jubileumi logó:

byc150.jpg


Kiemelt cikkekKiemelt cikkek

Négynapos VMG flottavitorlázás az Adrián idén ősszel is

2017.08.09.   2 hozzászólás
…jut eszembe: Carina földkerülő vitorlásom új helyen!
Kiemelt adok-veszekKiemelt adok-veszek

Melges 24

2017.08.08.
HUN 579 Melges 24-es vitorlás teljesen versenyre szerelt állapotban eladó.
EseménynaptárEseménynaptár
Legfrissebb fórum hozzászólásokLegfrissebb fórum hozzászólások

Túrázóknak ajánlott

797 hozzászólás 2017.09.15. 14:24 - Merlin

Kapitány és legénység börze

662 hozzászólás 2017.09.06. 20:34 - radvattila

Albin vega

45 hozzászólás 2017.08.29. 09:12 - psmac

Alaszkában vitorlással

4 hozzászólás 2017.08.12. 09:47 - Zoli

Típus beazonosítás

6 hozzászólás 2017.08.10. 01:40 - Bogyó
Hírlevél feliratkozásHírlevél feliratkozás
hírlevél Az alábbi űrlapon adja meg nevét és e-mail címét.
Bejelentkezés
E-mail  
Jelszó  
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
×